Strony

poniedziałek, 29 czerwca 2009

Kisiel z truskawek

 
Kisiel z truskawek - a nie kisiel o smaku truskawkowym, jak nas informują napisy na opakowaniu takich kisielków.
Smak, a przede wszystkim aromat takiego kisielu nie ma co porównywać z tym produktem, który należy do gatunku "czekoladopodobnych".


Domowe gotowanie kisielu, czy budyniu nie zajmuje dużo więcej czasu niż przygotowanie zawiesiny według instrukcji na opakowaniu.
Można je przygotować na bazie soku lub przecieru ze świeżych owoców, kompotów.
Ilość dodanej mąki ziemniaczanej zależy od naszych upodobań smakowych - ja wolę gęsty kisiel, daję więcej mąki.
Domowy kisiel to nie tylko sok, mąka i cukier - możemy próbować z różnymi dodatkami wzbogacającymi smak i zapach.
To wanilia, sok z cytryny, karmel, napar z kawy oraz połączenia innych owoców.

Gotując według tego swojego przepisu
jem pyszny kisiel bez owoców i ich małych pesteczek - w zgodzie z zaleceniami diety.

Składniki:

- 30 dkg truskawek
- 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 litra wody

Truskawki dokładnie umyć, obrać z szypułek.
Odlać 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę zagotować z cukrem.
Do wrzącej wody włożyć truskawki, dodać cukier waniliowy i sok z cytryny i gotować kilka minut na małym ogniu.
Następnie przetrzeć truskawki prze gęste sitko.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej zimnej wodzie,
wlać do gotującego się wywaru z truskawek, zagotować mieszając.
Gorący kisiel przelać do salaterek lub pucharków.


Jest to również moja druga propozycja w "Sezonie truskawkowym".

Sezon Truskawkowy 2009

5 komentarzy:

  1. takie domowe kisiele ze świeżych owoców są najsmaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi byc pycha :) na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. To zależy, jak dużą porcję zrobimy.
    Średnie to będą 2-3 porcje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba też tylko o takich deserach będę mogła pomarzyć, ale, jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Może przy trzustce chorej (chociaż narazie to tylko lekarskie podejrzenia, ale na to wskazują objawy wg mnie i internetu;)) lepiej nie jeść kiślu(kisielu?) z papierka? Czy to nie szkodzi i da radę? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń