Strony

wtorek, 23 czerwca 2009

Kompot truskawkowy


Sezon truskawkowy w pełni - na blogach niezliczone różnorodne propozycje wspaniałych przysmaków z truskawkami w roli głównej.
Już samo oglądanie zdjęć i czytanie przepisów może wpędzić w rozstrój nerwowy każdego, kto nie powinien akurat teraz zajadać się tym symbolem początków polskiego lata.
Szczególnie na surowo.
I tylko żal, że trzeba obejść się smakiem.

Kompot truskawkowy - jedna z najprostszych potraw z truskawek.
Jednak prostota formy nie odbiera jej wcale smaku i aromatu, którymi można delektować się do woli.
I pozwala nawet przy ograniczeniach dietetycznych posmakować truskawkowo.

Składniki:

- 30 dkg truskawek
- 3 szklanki wody
- 5 dkg cukru ( 4 łyżki)

Truskawki umyć delikatnie, kilka razy zmieniając wodę. Obrać z szypułek.
Zagotować wodę z cukrem, dodać truskawki.
Zagotować, ustawić jak najmniejszy płomień i pozostawić na kilka minut - nie dopuszczając do wrzenia.
Odcedzić po ostudzeniu.

To moja propozycja w ramach "Sezonu truskawkowego".

Sezon Truskawkowy 2009

3 komentarze:

  1. Dobry kompot to też przysmak!

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jaki!
    Szczególnie jak zatęsknimy za truskawkami po całorocznym oczekiwaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja do takiego kompotu dodaje kawałeczek cytryny ze skórka, na koniec gotowania. Aromat taki, że szok!! Może być nawet listek mięty.

    OdpowiedzUsuń