Strony

sobota, 20 czerwca 2009

Sałata z sosem vinaigrette


Surówki dla trzustki nie są wskazane, a sałata - tak.
Dlaczego?
Nie wiem, przecież też zjada się ją na surowo.
A przepis na sos jest identyczny, jak w książkach kuchni francuskiej.
To wersja bez czosnku.

Ten prosty klasyczny sos sprawia, że sałata smakuje fantastycznie.


Składniki:


- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- pieprz ziołowy, sól, cukier

Wszystkie składniki razem z przyprawami wlać do słoika typu twist, zamknąć i wstrząsnąć kilka razy.

Sałatę bardzo dokładnie umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
Polać sosem i delikatnie wymieszać.

2 komentarze:

  1. Fajnie, ze możesz jeść sałatę w winegrecie. Dla mnie to zawsze najlepsza surówka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To według zasady - co najprostsze, często jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń