Strony

poniedziałek, 20 lipca 2009

Chłodnik paprykowo - ogórkowy

Składniki:
- po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki (ok.150g)
- 1 duży zielony ogórek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka rosołu (instant)
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- przyprawy: curry, papryka w proszku, sól, pieprz ziołowy

Warzywa dokładnie umyć i obrać.




Strąki papryki rozdrobnić w kostkę, ogórek poszatkować na cienkie plasterki, cebulę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
Przyprawić sola, curry i papryką - wymieszać.
Pozostawić, żeby warzywa przeszły aromatem przypraw.



Następnie zmiksować.
Zsiadłe mleko roztrzepać z maślanka, wlać do warzyw.
Chłodnik rozprowadzić ostudzonym rosołem.
Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Schłodzić w lodówce ok. 3 godzin.
Na talerzu posypać posiekanymi ziołami - podawać z jajkiem.
Można również ze świeżą, pełnoziarnistą bagietką.

5 komentarzy:

  1. Pyszny i orzeźwiający! bardzo lubię takie chłodniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności jesz na tej diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale sobie dogadzasz;) tez chce taka diete;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiem czemu tak krytycznie podchodzisz do swoich zdjęć. Są na bardzo dobrym poziomie :)

    OdpowiedzUsuń