Strony

niedziela, 26 lipca 2009

Makaron świderki z sosem kurczakowo - warzywnym

Składniki na sos:
- filet z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju

- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czubata łyżeczka śmietany 12%
- przyprawy: sól, cukier, pieprz ziołowy, słodka papryka,
zioła prowansalskie

Oczyszczone i umyte warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić wywar.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na drobną kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, krótko podsmażyć mięso, zalać wywarem z warzyw i udusić do miękkości.
Warzywa rozdrobnić widelcem i dodać do mięsa.
Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w niewielkiej ilości wywaru, wlać do mięsa.
Dodać przyprawy, chwilę pogotować.
Mąkę i śmietanę rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować.

Osobno ugotować makaron.
Makaron polać sosem na talerzu.
Pysznie smakuje z sałatą w sosie jogurtowym

 

1 komentarz:

  1. ale wiesz Ty masz fajan ta diete, smakowicie wszystkie danka wyglądaja:)

    OdpowiedzUsuń