Strony

środa, 8 lipca 2009

Zupa z pomidorów i słodkiej papryki

Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 600 ml bulionu warzywnego
- 5-6 dużych pomidorów
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- pieczywo

Z podanych składników można usunąć cebulę i czosnek, jeśli nie są dobrze tolerowane przez nasz organizm.

Rozgrzać mocno grill (ruszt w piekarniku).
Papryki przekroić na połowy, usunąć nasiona i opiekać na ruszcie piekarnika, aż zmiękną i przypieką się.

Po ostygnięciu delikatnie obrać ze skórki, pokroić miąższ i włożyć do garnka.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
Do garnka z papryką włożyć pokrojone pomidory, cebulę, seler i czosnek.

Wszystko wymieszać i zalać gorącym bulionem.
Dodać listki laurowe, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 20 minut.
Usunąć listki z zupy i zmiksować całość( nie musi być to idealnie gładka masa).
Doprawić solą i pieprzem i podgrzewać jeszcze 5 minut.
Podawać z chrupiącym pieczywem.

4 komentarze:

  1. Pyszna letnia zupa!
    Zapraszam Cię do zabawy, w którą zostałam wciągnięta ;http://oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl/id,4772774,title,Lancuszek-D,index.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez te upały zupełnie wyleciało mi z głowy - dziękuję i przepraszam bardzo za brak reakcji.
    Nadrobię to w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest zupka palce-lizać!! Kolor rewelacja! Nie mam cierpliwości do opiekania papryki, miksuje w całości podduszona, a potem ewentualnie przecieram (jako leniwa), ale smak i kolor bajadera!
    (A niech tam z ta datą!)

    OdpowiedzUsuń