Strony

poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Zupa pomidorowa z drobiowymi pulpetami


Kolejna wersja mojej ulubionej pomidorówki,
tym razem wzbogacona s
makiem świeżej papryki i dodatkiem klopsików jako kładzionych klusek.






Składniki:


Na zupę:
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 1litr wody

- 4 bardzo duże pomidory (ok. 80 dkg)
- mała czerwona papryka

- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 12%
- makaron "grubsze nitki"

Na klopsiki
- 50 dkg mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa bułka kajzerka

- 1 jajko

Przyprawy:
sól, pieprz ziołowy,cukier, bulion warzywny w kostce


Zupa

Z włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć warzywa.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek - rozdrobnić razem z pomidorami.

 
Dodać do wywaru, gotować ok. 10 minut.
Przyprawić do smaku.
Ze śmietany i mąki zrobić zaklepkę, rozprowadzić gorącym wywarem, wlać do garnka,
zagotować.


Klopsiki


Wcześniej namoczyć bułkę - odcisnąć.
Z mięsa, bułki i jajka wyrobić łyżką jednolita masę.
Doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki warzywnej.
Łyżką nabierać masę mięsną tak jak ciasto na kluski kładzione
, pojedynczo wkładać do garnka.
Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.

W tej samej wodzie można następnie ugotować makaron.



Edycja 3.01.2010 r.
Wybrałam ten przepis do akcji "Najlepsze z najlepszych 2009"

3 komentarze:

  1. Pyszna ta wersja pomidorowej z klopsikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko - naprawdę jest pyszna (sama się chwalę).
    Ago - cisza do czasu...
    Dla mnie prowadzenie blogów ma być przyjemnością.
    Nie zakładałam,że będę wydawcą codziennej gazety, który musi codziennie wypełnić numer.
    Piszę wtedy, kiedy mam coś do powiedzenia.
    I kiedy jest coś do opisania...

    OdpowiedzUsuń