Strony

sobota, 28 sierpnia 2010

Marchewka gotowana

To kolejne warzywo, które gotuję prawie wyłącznie na parze.

Składniki:
- kilka marchewek
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka cukru (niekoniecznie, to zależy od gatunku marchewki)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej

Po ugotowaniu rozgniatam marchewki widelcem (na desce) i  przekładam do rondelka.
Wlewam płyn, który się wytworzył na tacce pod pojemnikiem z marchewką - to marchewkowy wywar, który wzbogaci smak.
Dodaję masło, cukier, sól oraz mąkę kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Zagotowuję i gotowe...

3 komentarze:

  1. lubię taką marchewkę, przypomina mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa gotowane na parze zawsze fajnie smakują ! Ciekawy ten dodatek maki kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń