Strony

niedziela, 7 lipca 2013

Chłodnik pomidorowy z bazylią



Składniki:
- pomidory
- cebula
- zielony ogórek
- 2-3 ząbki czosnku
- kilkanaście listków bazylii
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, mielona papryka
- ewent. woda

Warzywa obrać, z ogórka dodatkowo usunąć pestki - drobno pokroić.
Listki bazylii posiekać.
Wszystkie składniki zmiksować, w stopniu jaki nam odpowiada - ja nigdy nie uzyskuję idealnej konsystencji, zresztą nie dążę do niej.
Dodać jogurt, ewentualnie trochę zimnej wody - przyprawić do smaku.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Nakarm Cukrzyka latemDla ochłody
  

4 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. Szukam ciekawych dań z bazylią, bo mocno mi obrodziła :) A nie chcę jeść tylko i wyłącznie pesta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz jeść samego pesto :), trochę innych możliwość też jest.

      Usuń