Strony

piątek, 12 lipca 2013

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka są przez nas najbardziej ulubione i zawsze zjadaliśmy ich bardzo dużo, pomimo mądrych badań naukowych. Na szczęście teraz badania nam mówią, że możemy sobie pozwalać ile chcemy.
Oprócz ulubionych form jajecznych, czyli jajecznicy i jajek na miękko, wypróbowuję kolejne nowe przepisy.

To propozycja Panny Malwinny - przepis
Dokonałam zmian pod kątem przydatności dla cukrzyków - rodzaj sera i mniej procentowa śmietana.

Jajka zapiekane ze szpinakiem


Składniki:
- jajka
- liście szpinaku
- posiekany ząbek czosnku
- trochę pokruszonego sera typu Feta, light
- śmietana 12%  (po łyżeczce na jajko)
- sól do smaku
- trochę oliwy

Szpinak posiekać (wcześnie oberwać ogonki z większych liści)



i smażyć na rozgrzanej oliwie  razem z czosnkiem przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną. 
Przełożyć do miseczki, wymieszać z pokruszonym serem, rozłożyć do żaroodpornych naczyń.


Do każdego wbić 1 lub 2 jajka, posolić, wlać  śmietanę.



Piec  około 12 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) lub do momentu ścięcia białka. 

Podawać  z pieczywem.

Moja uwaga po realizacji:
następnym razem chyba wymieszam śmietanę ze szpinakiem przed włożeniem do kokilek, bo śmietana zalewająca jajka w trakcie pieczenia nie pozwalała na sprawdzenie, czy są już gotowe. 

 Nakarm Cukrzyka latem

4 komentarze:

  1. fajny pomysł na zdrowe danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zdrowe :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Albo na obiad :)Z chęcią bym zjadła, ale z jogurtem greckim/naturalnym zamiast śmietany ;)

    OdpowiedzUsuń