Strony

niedziela, 27 kwietnia 2014

Indyk, jogurt, zioła - sałatka

Indyk, jogurt, zioła - to trzy obowiązkowe składniki sałatki, czyli zadanie w dzisiejszym wspólnym gotowaniu.
Co z nimi zrobimy to nasza decyzja w ramach rozwoju kreatywności kuchennej.
Moja kreatywność stworzyła tę oto sałatkę... (pomysł własny)


Miałam duże plany plenerowego zrobienia i spożycia sałatki na wiosennym łonie natury, ale pogoda stwierdziła inaczej. Sałatka powstała więc w domowej kuchni, przy zachmurzonym deszczowym niebie...

Składniki:
Indyk - pierś indyka ugotowana na parze z plasterkami pomarańczy i oliwek nadziewanych papryką (wcześniej natarta imbirem, białym pieprzem, oliwą)


Jogurt - jest podstawą sosu, z dodatkiem odrobiny soli i cukru
Zioła - posiekane świeże liście bazylii, natki pietruszki, szczypiorek, rzeżucha, to drugi składnik sosu


oraz
- grillowane plastry cukinii (posolone, posypane pieprzem cayenne, smażone na patelni grillowej cienko posmarowanej oliwą)
- czerwona cebula pokrojona w krążki
- liście świeżego szpinaku


Sałatkę zrobiły także Panna Malwinna,Mirabelka i Martynosia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz